112Gelderland

Oost-Nederland - Man aangehouden voor verkrachtingszaak uit 1996

TGO Cold Case in de politie-eenheid Oost-Nederland heeft haar eerste succes geboekt. In een onderzoek naar een verkrachtingszaak die dateert uit 1996, is een aanhouding verricht. Het team kwam een 54-jarige man uit Deventer op het spoor na een DNA-match. Deze aanhouding is de eerste sinds de oprichting van het TGO Cold Case in Oost-Nederland.

De verkrachting vond plaats op 1 oktober 1996 op de Coehoornsingel in Zutphen. De aangeefster, een momenteel 58-jarige vrouw uit Emmen, werd die avond door twee mannen gedwongen in een auto te stappen en meegenomen naar een parkeerplaats. Daar werd ze door n van de twee verkracht, terwijl de ander buiten de auto bleef staan. De vrouw is vervolgens even verderop weer uit de auto gezet en achtergelaten. Het onderzoek dat daarop volgde, leverde geen verdachten op.

Destijds werd een DNA-daderspoor veiliggesteld, maar het profiel van de verdachte zat op dat moment niet in de DNA-databank. Dit veranderde echter in 2013, toen de Deventenaar zich schuldig maakte aan een strafbaar feit en daarvoor veroordeeld werd. De man moest in het kader van de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden zijn DNA afstaan, waardoor zijn profiel alsnog in de databank terecht kwam. Toen TGO Cold Case de zaak eind 2013 opnieuw tegen het licht hield, had dat een DNA-match tot gevolg. Een maatwerk-TGO dat onder de naam Alfa opereerde, heeft de zaak vervolgens verder onderzocht wat resulteerde in een aanhouding. De verdachte is in gevangenhouding gesteld voor een periode van 90 dagen in afwachting van zijn terechtzitting. Het slachtoffer is inmiddels op de hoogte gebracht van de aanhouding.

Het TGO Cold Case is sinds augustus 2013 actief in de politie-eenheid Oost-Nederland. Het team, dat momenteel bestaat tien rechercheurs en nauw samenwerkt met het Openbaar Ministerie, heeft zich in de eerste fase bezig gehouden met het verzamelen, herstructureren en screenen op vormen van opsporingsindicatie van oude, onopgeloste zaken. De focus hierbij lag op forensische sporen. Eind vorig jaar is in overleg met het Openbaar Ministerie besloten om de verkrachtingszaak uit 1996 als eerste nader te gaan onderzoeken. Er zullen in de toekomst nog meer zaken volgen. Door sporen in oude, onopgeloste misdrijven opnieuw te laten onderzoeken met de modernste onderzoekstechnieken, hoopt het team nieuwe aanknopingpunten te vinden die kunnen bijdragen aan het oplossen van deze zaken.

Een team van rechercheurs dat zich enkel en alleen bezig houdt met cold cases, is nieuw voor Oost-Nederland. In de voormalige vijf regiokorpsen van deze eenheid was geen structurele voorziening voor de aanpak van cold cases. Door de vorming van de nieuwe eenheid wordt het speelveld groter en ontstaat de mogelijkheid om krachten te bundelen. Bovendien toont wetenschappelijk onderzoek aan dat investeren in cold cases loont: 35% van de opgepakte cold cases wordt opgelost. Door nieuwe ontwikkelingen op forensisch, tactisch en juridisch gebied, ontstaan er ook nieuwe onderzoeksmogelijkheden die het oplossen van oude zaken dichterbij brengt.

Meer nieuws

03 okt. | 14:50
Herveld/Valburg - Dodelijk ongeval bij knooppunt Valburg
02 okt. | 22:00
Oosterbeek - Gezocht - Oplichting door nepagenten Hilhorstweg Oosterbeek
02 okt. | 22:00
Twello - Gezocht - Openlijk geweld Burgemeester van der Feltzweg Twello
02 okt. | 22:00
Rijssen - Gezocht - Tanken zonder betalen Markeloseweg Rijssen
02 okt. | 22:00
Putten - Gezocht - Inbraak bij bedrijf Tolweg Putten
02 okt. | 22:00
Hardenberg, Wierden - Gezocht - Inbraakpogingen Hardenberg en Wierden
Bekijk alle artikelen uit Noord-oost Gelderland Bekijk alle artikelen uit Gelderland-zuid Bekijk alle artikelen uit Gelderland-midden Bekijk alle artikelen uit Overijssel Alle nieuwsberichten