112Gelderland

Ede - Edenaar aangehouden in witwasonderzoek

In een onderzoek naar het witwassen van geld hebben rechercheurs van het afpakteam van de politie een 49-jarige man uit Ede aangehouden. De man kwam als verdachte in beeld na waarnemingen van een wijkagent. In een daaropvolgend onderzoek werd niet alleen de exclusieve auto van de Edenaar in beslag genomen, maar ook een aanzienlijk bedrag aan contant geld.

Halverwege januari van dit jaar viel het de wijkagent van Ede-Centrum op dat er in een parkeergarage een Mercedes Benz van het type CL 6.3 AMG geparkeerd stond. Op de wagen zat een Duits exportkenteken dat kennelijk was vervallen.

Navraag leerde dat de wagen in bezit was van de 49-jarige Edenaar. Een auto, met een waarde van tussen de 70.000 a 80.000 euro, bleek niet te stroken met de inkomsten van de man. Daarom werd de auto in beslag genomen.

Bij onderzoek in huis van de Edenaar stuitten rechercheurs nog eens op een geldbedrag van enkele tienduizenden euros in contanten en diverse luxe goederen, zoals sieraden, munten en een laptop die van diefstal afkomstig bleken.

Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Door crimineel vermogen af te pakken, maken de betrokken overheidsinstanties duidelijk dat misdaad niet loont. Criminelen verliezen niet alleen het misdaadgeld, maar daarmee ook hun status in het criminele milieu. Zo werd er door het afpakteam in Gelderland-Midden in 2013 alleen al voor ruim 3 miljoen beslag gelegd tijdens witwasonderzoeken.

Om zoveel mogelijk crimineel vermogen af te kunnen pakken, wordt steeds vaker beslag gelegd op geld, vastgoed en luxe goederen van criminelen. Op die manier wordt zeker gesteld dat het crimineel vermogen ook daadwerkelijk kan worden gend na een veroordeling door de rechtbank. Het afgepakte vermogen wordt eerst en vooral afgepakt om slachtoffers van misdrijven financieel te kunnen compenseren.

Meer nieuws

03 okt. | 14:50
Herveld/Valburg - Dodelijk ongeval bij knooppunt Valburg
02 okt. | 22:00
Oosterbeek - Gezocht - Oplichting door nepagenten Hilhorstweg Oosterbeek
02 okt. | 22:00
Twello - Gezocht - Openlijk geweld Burgemeester van der Feltzweg Twello
02 okt. | 22:00
Rijssen - Gezocht - Tanken zonder betalen Markeloseweg Rijssen
02 okt. | 22:00
Putten - Gezocht - Inbraak bij bedrijf Tolweg Putten
02 okt. | 22:00
Hardenberg, Wierden - Gezocht - Inbraakpogingen Hardenberg en Wierden
Bekijk alle artikelen uit Noord-oost Gelderland Bekijk alle artikelen uit Gelderland-zuid Bekijk alle artikelen uit Gelderland-midden Bekijk alle artikelen uit Overijssel Alle nieuwsberichten