112Gelderland

Geldermalsen - Preventieacties inbrekers

In Geldermalsen is de afgelopen week door de politie gericht gecontroleerd op mogelijke plaatsen waar een inbreker eenvoudig een woning zou kunnen binnenstappen. Voor de rechtmatige eigenaar is in zon situatie een witte afdruk van een inbrekersschoen achtergelaten. De deur of het raam is daarna dichtgetrokken door de politiemensen.

Woensdag is een huisbezitter in de wijk Tuindorp in Geldermalsen erop geattendeerd dat inbrekers ook door (zijn) bovenlichtje kunnen binnen klimmen. Enkele andere geconstateerde risicos waarop de huisbezitters zijn getipt: Een slaapkamerraam op de kiepstand, openstaande schuurdeuren met gereedschap en fietsen voor het grijpen. Zo ook meerdere ladders in achtertuinen, eenvoudig voor inklimming. Zeker als op de 1e etage ramen op de kierstand open staan en makkelijk bereikbaar via een uitbouw of bij een woning via een kinderspeeltoestel. Laptop op tafel en brood aan de voordeur ofwel: ik ben niet thuis!

Donderdag zijn woningen bekeken in enkele andere wijken. Ook hier zijn enkele niet afgesloten tuinpoorten en schuurtjes aangetroffen: gereedschap en fietsen voor het grijpen. Echter: 80% van de schuttingen waren afgesloten!

Op de toegangswegen van en naar Geldermalsen en Waardenburg zijn ongeveer 600 voertuigen gescand op mogelijke bekende inbrekers. Daarbij is een onverzekerd voertuig aangetroffen; de bestuurder had nog een boete te betalen. Een bekende van de politie werd tijdens de politiesurveillance rommelend bij een container aangetroffen. Deze bleek tijdens het politieonderzoek al eerder geopend te zijn en leeg. In de auto van de veelpleger werd echter inbrekersgereedschap aangetroffen en wat drugs. Daarop is hij gearresteerd.

Vrijdag zijn in Meteren eveneens 300 voertuigen gescand; daarbij is een bestuurder bekeurd voor mobiel bellen achter het stuur. Nadat een alerte buurtbewoner aan de Henrick de Borchstraat in Buurmalsen een verdachte situatie meldde, hebben politieagenten 2 inzittenden van een voertuig wat nader onderzocht. In dit geval bleken deze personen vaker voor diefstal met de politie in contact te zijn geweest. Nu had men geen bijzonderheden in de auto aangetroffen.

Tijdens een controle op eventueel alcoholgebruik in het verkeer hebben 25 bestuurders meegewerkt aan een blaastest. Daarbij is direct een preventieadvies ter voorkoming van inbraken meegegeven. Niemand overtrad het alcoholmaximum.

De landelijke eenheid, voormalig Korps Landelijke Politie Diensten) hield preventief toezicht op de A15 bij Deil en Kesteren. Daarvoor zette zij 4 politievoertuigen in. Van een bestuurder is de auto in beslag genomen omdat het kenteken geschorst was. Die avond zijn 820 voertuigen gescand.

Meer nieuws

03 okt. | 14:50
Herveld/Valburg - Dodelijk ongeval bij knooppunt Valburg
02 okt. | 22:00
Oosterbeek - Gezocht - Oplichting door nepagenten Hilhorstweg Oosterbeek
02 okt. | 22:00
Twello - Gezocht - Openlijk geweld Burgemeester van der Feltzweg Twello
02 okt. | 22:00
Rijssen - Gezocht - Tanken zonder betalen Markeloseweg Rijssen
02 okt. | 22:00
Putten - Gezocht - Inbraak bij bedrijf Tolweg Putten
02 okt. | 22:00
Hardenberg, Wierden - Gezocht - Inbraakpogingen Hardenberg en Wierden
Bekijk alle artikelen uit Noord-oost Gelderland Bekijk alle artikelen uit Gelderland-zuid Bekijk alle artikelen uit Gelderland-midden Bekijk alle artikelen uit Overijssel Alle nieuwsberichten