112Gelderland

Apeldoorn - Grote internationale verkeerscontrole A1

Van vrijdag 18 op zaterdag 19 oktober 2013 (tussen 22.30 uur en 03.30 uur) hield de politie, in samenwerking met onder andere de Belastingdienst en Douane, een grote verkeerscontrole op de A1 bij Apeldoorn en het onderliggende wegennet.

De controle werd gedaan in het kader van extra politie-inspanningen in de donkere maanden oktober tot en met maart (donkere dagen offensief). Dit is de periode waarin de aantallen woninginbraken, overvallen, straatroven en autokraken (samen de high impact crimes genoemd) over het algemeen toenemen. In deze periode houdt de politie met grote regelmaat controles om op die manier de plegers van de misdrijven de pas af te snijden.

De controle bij de parkeerplaatsen Lucasgat en De Hucht in Apeldoorn werd door de politie uitgevoerd in samenwerking met onder andere de douane, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee, Duitse politie en parketpolitie. In totaal werkten 95 medewerkers mee aan de controle.

De politie controleerde ongeveer 500 voertuigen. Drie personen werden aangehouden (voor wapenbezit en heling). Dertig automobilisten kregen een proces-verbaal, onder meer voor het rijden onder invloed (2), niet tonen van een rijbewijs (3), rijden zonder geldig rijbewijs (1), ondeugdelijke verlichting (3), rijden zonder verzekering (2) en rijden met losliggende lading (1). Hiervan kregen drie personen een rijverbod opgelegd, waaronder twee automobilisten die onder invloed van verdovende middelen waren. Naast de feitelijke resultaten kwam er ook informatie naar voren over bewegingen op en rond de A1 die belangrijk is in het kader van het donkere dagen offensief.

Een persoon werd aangehouden omdat hij een mes en een boksbeugel bij zich had. Ook had deze persoon een doorgeladen gaspistool bij zich. Zijn auto was eveneens voorzien van valse kentekenplaten. Het voertuig is in beslag genomen. Verder werden tijdens de controle twee busjes pepperspray en drie messen aangetroffen.

In een buitenlands busje werden vier vermoedelijk gestolen fietsen aangetroffen. Twee verdachten werden aangehouden voor heling en het voertuig werd in beslag genomen.

Er werden invorderbare schulden van 128.000 getraceerd. Hiervan is 5000 direct gend; er is op zes voertuigen beslag gelegd.

Er werden 3250 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 337 te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 190 km/uur.

En verdachte ontweek de controle door plotseling buitenom, langs de controleplaats te rijden. Een korte achtervolging werd ingesteld. Ter hoogte van Apeldoorn-West werd de verdachte geverbaliseerd, onder meer in verband met het rijden tijdens ontzegging van de rijbevoegdheid.

Samen met een controle bij Muiden en controles in Duitsland, ook op 18 en 19 oktober, maakte deze controle Ochtendgloren deel uit van de internationale verkeers- en criminaliteitscontrolelijn Amsterdam - Warschau. Doel hiervan is onder meer het vergroten van de pakkans van doelgroepen die over een langere afstand van deze route gebruikmaken. Naast de Nederlandse opsporingsinstanties werken hier, internationaal gezien, circa 800 opsporingsambtenaren aan mee.

Meer nieuws

09 okt. | 07:39
Oost-Nederland - Komend jaar opnieuw actiedag Echt Niet Vandaag
03 okt. | 14:50
Herveld/Valburg - Dodelijk ongeval bij knooppunt Valburg
02 okt. | 22:00
Oosterbeek - Gezocht - Oplichting door nepagenten Hilhorstweg Oosterbeek
02 okt. | 22:00
Twello - Gezocht - Openlijk geweld Burgemeester van der Feltzweg Twello
02 okt. | 22:00
Rijssen - Gezocht - Tanken zonder betalen Markeloseweg Rijssen
02 okt. | 22:00
Putten - Gezocht - Inbraak bij bedrijf Tolweg Putten
Bekijk alle artikelen uit Noord-oost Gelderland Bekijk alle artikelen uit Gelderland-zuid Bekijk alle artikelen uit Gelderland-midden Bekijk alle artikelen uit Overijssel Alle nieuwsberichten