112Gelderland

UPDATE Ede - Ontruiming 50 woningen in Veldhuizen

Het onderzoek door Defensie naar de gevaarlijke stoffen in de kelderbox van een woning aan de Bijsterveld is nog gaande. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Als onderzoek uitwijst dat de situatie inderdaad veilig is zullen de stoffen deskundig weggehaald en vervoerd worden.

Uit voorzorg zijn alle woningen van het appartementencomplex Bijsterveld en de woningen Grootveld 1-21 (oneven) en Harsseveld 1-11 (oneven) ontruimd. Wanneer de bewoners naar huis terug kunnen is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk zullen de mensen de nacht elders moeten doorbrengen. Indien nodig zorgt de gemeente Ede voor een overnachtingsplaats.

Alle voorzorgsmaatregelen die nodig zijn voor de medewerkers van Defensie om het onderzoek veilig te kunnen uitvoeren zijn genomen.
De brandweer heeft veel water verbruikt en dat veroorzaakt lage waterdruk. Hierdoor kan er bruin water uit de kraan komen. Dit is niet schadelijk. Het advies is om het water even te laten doorstromen.

Gevaarlijke stoffen
In de kelderbox van een appartementencomplex aan de Bijsterveld in Ede liggen vermoedelijk zeer gevaarlijke stoffen opgeslagen. Het zou onder meer om mosterdgas kunnen gaan. Specialisten van Defensie gaan onderzoeken om welke stoffen het precies gaat. Uit veiligheidsoverwegingen is vrijdagavond 18 oktober het gehele appartementencomplex ontruimd en een aantal adressen aan de Grootveld en de Harsseveld. Het gaat om 50 woningen, waar 110 mensen wonen.

Kelderbox
De politie is in de kelderbox gaan kijken, na een tip van de broer van de eigenaar. De eigenaar is kortgeleden overleden. In een verzegelde brief heeft hij zijn broer laten weten dat hij in de kelderbox diverse gevaarlijke stoffen bewaarde. Deze broer heeft de brandweer ingeschakeld, die vervolgens de politie inschakelde. De politie trof in de kelderbox diverse stoffen aan.

Eerst onderzoek
De eigenaar van de woning heeft een achtergrond als natuurkundige. De politie gaat er om die reden vanuit dat de man kennis had én de beschikking had over mogelijke gevaarlijke stoffen. Specialisten van Defensie onderzoekt vanavond of de situatie in de kelderbox veilig en stabiel genoeg is om de aanwezige stoffen af te voeren.

Omgeving ontruimd
Om ieder risico te vermijden is de flat en de directe omgeving ontruimd. De hulpdiensten gaan uit van een scenario dat aangetroffen stoffen inderdaad zeer gevaarlijk en giftig kunnen zijn.
De bewoners kunnen voor opvang terecht in buurthuis De Velder. Zij hebben tijdens de ontruiming van de gemeente Ede een brief ontvangen met uitleg over de situatie.

Duur situatie
Op dit moment is niet duidelijk hoe lang de huidige situatie zal duren. Een beleidsteam onder leiding van burgemeester Cees van der Knaap geeft leiding aan de operatie.

 

Meer nieuws

03 okt. | 14:50
Herveld/Valburg - Dodelijk ongeval bij knooppunt Valburg
02 okt. | 22:00
Oosterbeek - Gezocht - Oplichting door nepagenten Hilhorstweg Oosterbeek
02 okt. | 22:00
Twello - Gezocht - Openlijk geweld Burgemeester van der Feltzweg Twello
02 okt. | 22:00
Rijssen - Gezocht - Tanken zonder betalen Markeloseweg Rijssen
02 okt. | 22:00
Putten - Gezocht - Inbraak bij bedrijf Tolweg Putten
02 okt. | 22:00
Hardenberg, Wierden - Gezocht - Inbraakpogingen Hardenberg en Wierden
Bekijk alle artikelen uit Noord-oost Gelderland Bekijk alle artikelen uit Gelderland-zuid Bekijk alle artikelen uit Gelderland-midden Bekijk alle artikelen uit Overijssel Alle nieuwsberichten