112Gelderland

Harderwijk - Trio verdacht van groot aantal brandstichtingen in wijk Drielanden

Met de aanhouding van drie tieners denkt de politie een groot aantal branden in de Harderwijkse wijk Drielanden te hebben opgelost. De hevigste brand, waarbij de bewoners net op tijd uit hun woning konden vluchten, woedde op 12 mei van dit jaar toen een rietgedekte boerderij in vlammen opging. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat de jongeren betrokken zijn bij de brand aan de Wilhelminalaan waarbij een oma vorige week haar kleinkind en zichzelf net op tijd in veiligheid kon brengen. Forensisch onderzoek heeft ondertussen wel aangetoond dat hier sprake is van brandstichting.

Diverse branden

Dit voorjaar woedden er in de wijk Drielanden meerdere branden, waarbij het duidelijk was, dat het om brandstichting ging. Zo gingen er diverse gemeentelijke- en particuliere papiercontainers, een boom, een mobiel toilet en twee schuren in vlammen op. Op zondag 12 mei ontdekten de bewoners van een rietgedekte boerderij aan de Dassenbergerhout dat het dak in brand stond. Zij konden zich net op tijd in veiligheid brengen. De brandweer kon niet voorkomen dat de boerderij helemaal afbrandde. Alle brandden woedden in de avond- of nachtelijke uren en op uiteenlopende tijdstippen.

Politieonderzoek

De politie startte een onderzoek en ging vaak onopvallend de wijk in om tot een aanhouding te komen. Ook werd er via buurtonderzoeken informatie ingewonnen, maar dit leidde niet tot aanhoudingen.

Brand

In de nacht van zondag op maandag 29 juli werd er omstreeks 04.35 uur een melding gedaan dat op de Tonselsedreef een papiercontainer met papier in brand stond. De container stond tussen enkele autos. De uitgerukte brandweer bluste de container.

Aanhouding

De gealarmeerde politie ging op zoek naar een verdachte. In de buurt werd een jongeman gesignaleerd, die bij het zien van de agenten er op zijn fiets vandoor ging. Deze 18-jarige jongeman uit Ermelo kon worden aangehouden en werd ingesloten.

Meer aanhoudingen

Tijdens het onderzoek bleek, dat twee Harderwijkse jongeren (18 en 19 jaar) waarschijnlijk ook betrokken waren bij de brandstichtingen in de wijk Drielanden. Zij zijn in de afgelopen dagen aangehouden en hebben over diverse branden een verklaring afgelegd. Twee jongemannen zitten in voorlopige hechtenis. De 19-jarige jongeman uit Harderwijk is vanwege zijn aandeel in het geheel voorlopig heengezonden, hij blijft nog wel verdachte. Nog niet alle gedupeerden zijn in kennis gesteld.

Geen aanwijzingen

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat de jongeren verantwoordelijk zijn voor de brand waar in de nacht van zondag op maandag 29 juli aan de Wilhelminalaan een woning in vlammen opging. Bij die brand kon een 48-jarige oma eerst haar 5-jarige kleindochter en vervolgens zichzelf net op tijd in veiligheid brengen.

Brandstichting

Het rechercheteam dat deze brand onderzoekt is nog volop met haar verrichtingen bezig. Uit het forensisch onderzoek is ondertussen wel gebleken, dat de brand is aangestoken. Inhoudelijk worden over deze bevindingen geen mededelingen gedaan.

Getuigen en tips

Gezien de ernst van dit misdrijf doet het rechercheteam een dringend beroep om informatie met het team te delen. Filmpjes of fotos zijn welkom en ook kan men anoniem via 0800 7000 informatie doorgeven. Voor contact met het team kunt u 0900 8844 bellen. Het rechercheteam is via e-mail bereikbaar: tgostrombolino-gelderland.poltie.nl. ,

Meer nieuws

03 okt. | 14:50
Herveld/Valburg - Dodelijk ongeval bij knooppunt Valburg
02 okt. | 22:00
Oosterbeek - Gezocht - Oplichting door nepagenten Hilhorstweg Oosterbeek
02 okt. | 22:00
Twello - Gezocht - Openlijk geweld Burgemeester van der Feltzweg Twello
02 okt. | 22:00
Rijssen - Gezocht - Tanken zonder betalen Markeloseweg Rijssen
02 okt. | 22:00
Putten - Gezocht - Inbraak bij bedrijf Tolweg Putten
02 okt. | 22:00
Hardenberg, Wierden - Gezocht - Inbraakpogingen Hardenberg en Wierden
Bekijk alle artikelen uit Noord-oost Gelderland Bekijk alle artikelen uit Gelderland-zuid Bekijk alle artikelen uit Gelderland-midden Bekijk alle artikelen uit Overijssel Alle nieuwsberichten