112Gelderland

Culemborg - Aanpak criminele jeugdgroep: zeven verdachten aangehouden

Politie en Openbaar ministerie hebben dinsdag een actie gehouden in Culemborg Oost, gericht op de aanpak van een criminele jeugdgroep, een van de belangrijkste prioriteiten van politie en OM en gemeente. Deze groep zorgt voor veel overlast in haar directe woonomgeving, pleegt ernstige strafbare feiten en is een negatief voorbeeld voor de jeugd in de wijk. Vandaag zijn zeven verdachten aangehouden in hun woning. Hun leeftijd varieert van 16 tot 20 jaar.

De groep werkte in wisselende samenstelling en wordt verdacht van het plegen van woninginbraken, witwassen van weggenomen goederen en lidmaatschap van een criminele jeugdgroep. Daarnaast zorgden ze voor veel overlast in de buurt. Enkele voorbeelden hiervan zijn intimidatie door belediging of bedreiging, vernielingen en hinderlijk volgen.

Het rechercheteam dat deze actiedag voorbereidde, heeft 250 inbraken in onderzoek. Deze zijn in Culemborg gepleegd sinds augustus 2012. In de aanpak van leden van deze criminele jeugdgroep wordt niet alleen gekeken naar het opleggen van straffen, maar zeker ook naar de mogelijkheid om crimineel verkregen vermogen of goederen af te pakken.

Vanmiddag zijn tijdens zoekingen in de woningen van de verdachten diverse goederen aangetroffen, zoals dure merkkleding en schoeisel, (spel)computers, tvs en dure telefoons. Met de in beslagname van deze goederen is de actiedag voor vandaag afgerond.

Het lokale politieteam heeft ongeveer 50 jongeren in beeld, waaronder de vandaag aangehouden verdachten. Meer aanhoudingen worden in dit nog lopende onderzoek niet uitgesloten. De aangehouden verdachten worden vrijdag door het OM voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Meer nieuws

09 okt. | 07:39
Oost-Nederland - Komend jaar opnieuw actiedag Echt Niet Vandaag
03 okt. | 14:50
Herveld/Valburg - Dodelijk ongeval bij knooppunt Valburg
02 okt. | 22:00
Oosterbeek - Gezocht - Oplichting door nepagenten Hilhorstweg Oosterbeek
02 okt. | 22:00
Twello - Gezocht - Openlijk geweld Burgemeester van der Feltzweg Twello
02 okt. | 22:00
Rijssen - Gezocht - Tanken zonder betalen Markeloseweg Rijssen
02 okt. | 22:00
Putten - Gezocht - Inbraak bij bedrijf Tolweg Putten
Bekijk alle artikelen uit Noord-oost Gelderland Bekijk alle artikelen uit Gelderland-zuid Bekijk alle artikelen uit Gelderland-midden Bekijk alle artikelen uit Overijssel Alle nieuwsberichten