112Gelderland

Twente - Politie zet burgers in het zonnetje

Woensdagavond 27 maart werden 9 burgers door waarnemend districtschef Patricia van der Valk in het zonnetje gezet. Deze burgers hadden in uiteenlopende situaties de rol van hulpverlener op zich genomen.

De burgers werden ontvangen in het Politietrainingscentrum in Borne waar ze werden toegesproken door Patricia van der Valk en uit haar handen het korpsgeschenk (een beeldje dat samenwerking en verbinding uitdrukt) en een bos bloemen kregen. Hierna volgde een rondleiding door het trainingscentrum.

Districtschef Patricia van der Valk zei zeer vereerd te zijn met de aanwezigheid van de burgers. Burgers zijn het belangrijkste orgaan voor de veiligheid in Nederland. De politie kan niet zonder hen. En hun rol is juist in het eerste kwartier erg belangrijk. Dat zie je terug in de goede resultaten. Want kijk naar de reden waarom u hier bent: dat u onmiddellijk de helpende hand bood bij een woninginbraak, iemand die te water was geraakt of een aanranding: zonder uw hulp was de afloop van al die zaken minder gunstig.

Het was de zeventiende keer dat in Twente de bijeenkomst Burgers in het zonnetje wordt georganiseerd. Op 1 januari 2013 is de Nationale Politie van start gegaan. Burgerparticipatie is n van de speerpunten van de nieuwe organisatie. Daarnaast heeft het ministerie besloten dat in 2015 10 % van de operationele sterkte uit vrijwilligers en volontairs moet bestaan.

Woninginbreker op heterdaad betrapt In oktober heeft een man in Enschede een man die op klaarlichte dag bij de buren wilde inbreken, op heterdaad betrapt, overrompeld en aan de politie overgedragen.

Verdachten woninginbraak aangehouden dankzij alert optreden Een echtpaar in Ambt Delden signaleerde in september een verdachte auto op de oprit bij de buren. Ze noteerde het kenteken en informeerde de politie. Deze kon naar aanleiding van de melding de verdachten aanhouden die werden verdacht van meerdere woninginbraken.

Uitslaande brand voorkomen Dankzij alert optreden van twee inwoners van Hengelo, is in december een brand in een kelderbox van een flat gedoofd voordat de nabijgelegen gasleiding aan de vlammen werden blootgesteld.

Verkrachting voorkomen In januari heeft een man een Enschede een verkrachting voorkomen doordat hij alert reageerde toen hij in alle vroegte een damesfiets langs een bosperceel zag staan. Hij vertrouwde het niet en is gaan kijken. Daar trof hij inderdaad een meisje aan die tegen haar wil door een manspersoon de bosjes was ingetrokken. De verdachte kon later worden aangehouden

Slachtoffer gered van verdrinking In januari heeft een inwoner van Deurningen gereageerd op het hulpgeroep van iemand die te water was geraakt. Samen met een agent heeft de burger het slachtoffer op het droge gekregen.

Verdachten woninginbraak aangehouden dankzij alert optreden In maart konden woninginbrekers in Nijverdal worden aangehouden, nadat ze door een burger op heterdaad waren betrapt maar toch ontsnappen. De burger wist echter een nauwkeurig signalement af te geven en had het kenteken van de gebruikte auto genoteerd, waardoor de verdachten korte tijd later konden worden aangehouden.

Meer nieuws

09 okt. | 07:39
Oost-Nederland - Komend jaar opnieuw actiedag Echt Niet Vandaag
03 okt. | 14:50
Herveld/Valburg - Dodelijk ongeval bij knooppunt Valburg
02 okt. | 22:00
Oosterbeek - Gezocht - Oplichting door nepagenten Hilhorstweg Oosterbeek
02 okt. | 22:00
Twello - Gezocht - Openlijk geweld Burgemeester van der Feltzweg Twello
02 okt. | 22:00
Rijssen - Gezocht - Tanken zonder betalen Markeloseweg Rijssen
02 okt. | 22:00
Putten - Gezocht - Inbraak bij bedrijf Tolweg Putten
Bekijk alle artikelen uit Noord-oost Gelderland Bekijk alle artikelen uit Gelderland-zuid Bekijk alle artikelen uit Gelderland-midden Bekijk alle artikelen uit Overijssel Alle nieuwsberichten