112Gelderland

Samen sterk tegen inbrekers

Gelderland-Zuid - De aanpak van woninginbraken is n van de speerpunten van de politie Gelderland-Zuid. Samen met de gemeenten in de regio en het Openbaar Ministerie zijn we al langere tijd bezig met een regionaal offensief. Dat kunnen we niet alleen. We roepen dan ook bewoners nadrukkelijk op om preventiemaatregelen te nemen en verdachte situaties te melden.

De afgelopen jaren is het aantal woninginbraken in Gelderland-Zuid gestegen. Vooral in Nijmegen, Culemborg, Tiel en Wijchen is een toename te zien. Inbraken vinden niet alleen in de nacht, maar ook overdag en tijdens de avond plaats. Met gerichte surveillances op plekken waar veel wordt ingebroken, wil de politie inbraken zoveel mogelijk voorkomen. Meerdere woninginbrekers werden de afgelopen tijd, en mede dankzij hulp van de burger, op heterdaad aangehouden. Daarnaast richt een speciaal Woninginbrakenteam zich op de opsporing van daders van gepleegde woninginbraken. Het Woninginbrakenteam heeft in korte tijd al 54 verdachte van woninginbraken aangehouden. Daarmee zijn ruim 80 zaken opgelost.

Naast gerichte surveillances en de inzet van het Woninginbrakenteam neemt de politie samen met de gemeenten in de regio en het Openbaar Ministerie maatregelen om de stijging van woninginbraken tegen te gaan. Hieronder de belangrijkste maatregelen op een rij:

Donkere Dagen Offensief

In deze donkere maanden houdt de politie, naast extra surveillances, verkeerscontroles op plaatsen waar veel wordt ingebroken. De politie houdt hier verkeerstoezicht en informeert bestuurders en passanten over maatregelen die zij kunnen nemen tegen woninginbraken. Hierbij krijgen ze een folder uitgereikt. Daarnaast houdt de politie regelmatig controles op belangrijke toegangswegen. Autos worden hierbij gecontroleerd op de aanwezigheid van inbrekerswerktuig.

Besmettingsbrief

In een aantal gemeenten krijgen bewoners een brief wanneer er in een straat in korte tijd meerdere inbraken zijn gepleegd. In de brief staan tips om extra maatregelen te nemen. In de gemeente Tiel en Zaltbommel loopt dit initiatief als een proef. Onderzoek wijst namelijk uit dat na een inbraak de kans op herhaling in hetzelfde gebied reel is. Het doel is om de brief op termijn uit te rollen naar alle gemeenten in de regio.

Burgernet en Twitter

De politie verstuurt na een woninginbraak op heterdaad en waarbij de daders nog in de omgeving zijn een bericht naar aangesloten burgers. Ook wanneer er in een straat in korte tijd meerdere inbraken worden gepleegd kan de politie een bericht versturen om bewoners te waarschuwen en maatregelen te nemen. Daarnaast is een offensief gestart om het aantal abonnees te verhogen. Ook zet de politie Twitter actief in. Via dit middel informeert de wijkagent de bewoners in het gebied over de inbraken.

Preventieavonden

In buurten waar veel wordt ingebroken organiseert de gemeente samen met de politie bewonersbijeenkomsten. Hier krijgen bewoners informatie over de veiligheidssituatie in hun buurt en nuttige tips om woninginbraken te voorkomen.

Naast bovenstaande maatregelen zijn er nog verschillende maatregelen in ontwikkeling, zoals: een dadergerichte aanpak tegen die personen die verantwoordelijk zijn voor het grootste aantal woninginbraken, een aanpak gericht op helers en de inzet van innovatieve opsporingsmethoden om meer woninginbrekers te kunnen pakken. Vanaf volgend jaar zal ook een voorlichtingscampagne onderdeel zijn van de aanpak. Hiermee worden burgers aangemoedigd om maatregelen te nemen tegen woninginbraak en informatie aan de politie door te geven.

Om inbrekers te kunnen pakken, is het belangrijk dat u informatie doorgeeft aan de politie. Vertrouwt u een situatie niet of bent getuige van een woninginbraak Bel dan direct de politie op 1-1-2. Let goed op hoe verdachte personen eruit zien en ik welke richting ze vertrekken. Noteer ook het merk en kenteken van eventueel gebruikte voertuigen.

Daarnaast kunt u zelf veel doen om een woninginbraak te voorkomen. Zorg dat uw woning goed beveiligd is en dat er zo min mogelijk gelegenheid is om in te breken:

Zorg voor inbraakwerend hang- en sluitwerk. Sluit ramen en deuren altijd af; Zorg ervoor dat uw huis een bewoonde indruk maakt als u van huis bent; Plaats waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers; Zorg voor goede buitenverlichting; Zorg dat er geen hulpmiddelen bij uw huis staan waarmee inbrekers naar binnen kunnen klimmen.

Wordt u onverhoopt slachtoffer van een woninginbraak Doe dan altijd aangifte bij de politie!

Meer preventietips kunt u vinden op politie.nl.

Meer nieuws

09 okt. | 07:39
Oost-Nederland - Komend jaar opnieuw actiedag Echt Niet Vandaag
03 okt. | 14:50
Herveld/Valburg - Dodelijk ongeval bij knooppunt Valburg
02 okt. | 22:00
Oosterbeek - Gezocht - Oplichting door nepagenten Hilhorstweg Oosterbeek
02 okt. | 22:00
Twello - Gezocht - Openlijk geweld Burgemeester van der Feltzweg Twello
02 okt. | 22:00
Rijssen - Gezocht - Tanken zonder betalen Markeloseweg Rijssen
02 okt. | 22:00
Putten - Gezocht - Inbraak bij bedrijf Tolweg Putten
Bekijk alle artikelen uit Noord-oost Gelderland Bekijk alle artikelen uit Gelderland-zuid Bekijk alle artikelen uit Gelderland-midden Bekijk alle artikelen uit Overijssel Alle nieuwsberichten