112Gelderland

Elf verdachten uit jeugdgroep gehoord in onderzoek naar diefstal

Cuijk - De recherche in Cuijk heeft sinds februari van dit jaar elf jongeren gehoord voor betrokkenheid bij diefstal van diverse goederen, zoals fietsen, brommers, een tractor, een dieseltank, diesel, sterke drank en gereedschap.

Op zaterdag 2 februari 2013, omstreeks 23.30 uur werd gemeld dat er op de Brugstraat te Grave een gestolen bromfiets zou staan. De nieuwe 'eigenaar' zou zich in een nabijgelegen horecazaak bevinden. De 16-jarige man uit Grave, die door verschillende getuigen rijdend op de bromfiets was gezien en ook in het bezit was van de sleutels van de in Huissen ontvreemde bromfiets, werd door de politie aangehouden als verdachte en in verzekering gesteld. De aangetroffen bromfiets werd in beslag genomen en rechtmatige eigenaar deed aangifte van de diefstal.

Op zondag 3 februari 2013 werd een 17-jarige man uit Overasselt aangehouden als medeverdachte van diefstal van de bromfiets. In de schuur van de 16-jarige man uit Grave werd een andere bromfiets aangetroffen, afkomstig van een diefstal in Hernen, in de nacht van 5 op 6 januari 2013. Deze bromfiets werd in beslag genomen, samen met vier andere bromfietsen, waarvan niet direct de herkomst kon worden vast gesteld. De jongeren maakten, samen met anderen, via Marktplaats verschillende afspraken voor het kopen van brommers. Zij vroegen dan om een proefrit en keerden vervolgens niet meer met de brommer terug.

Uit verder onderzoek bleek dat de 17-jarige man uit Overasselt vermoedelijk ook een inbraak in een schuur in Handel had gepleegd, waarbij o.a. een grote hoeveelheid sterke drank, een grasmaaier en diverse gereedschappen ontvreemd werden en vervolgens werden doorverkocht. Dit deed hij vermoedelijk samen met een 19-jarige inwoner van Velp. Beiden zouden ook een aantal malen brandstof weggenomen hebben uit landbouwvoertuigen.

Vervolgens bleek ook dat de 19-jarige man uit Velp een personenauto zou hebben ontvreemd, er een aanrijding mee had veroorzaakt en de auto vervolgens in brand gestoken had. Op dinsdag 5 februari 2013 werd deze derde verdachte, in opdracht van de Officier van Justitie, buiten heterdaad aangehouden. De man uit Velp werd overgebracht naar het bureau en in verzekering gesteld.

De drie hoofdverdachten opereerden met andere verdachten in groepjes van diverse samenstelling. De recherche heeft de afgelopen weken elf verdachten uit de jeugdgroep in deze zaken gehoord, varirend in de leeftijd van 14 tot 21 jaar en afkomstig uit Grave, Overasselt, Balgoij, Wijchen, en Velp (N-br.). Tegen tien van hen wordt er een dossier opgemaakt. In totaal worden er elf aangiften in dit onderzoek meegenomen.

De drie hoofdverdachten; de 17-jarige man uit Overasselt, de 16-jarige man uit Grave en de 19-jarige man uit Velp, worden ervan verdacht betrokken te zijn bij:

diefstal van bromfietsen in Huissen, Grave en Hernen en heling hiervan; diefstal van een crossmotor in Langenboom; inbraak in een schuur in Handel, waarbij o.a. een grote hoeveelheid sterke drank, een grasmaaier en diverse gereedschappen ontvreemd werden en vervolgens werden doorverkocht; diefstal van metalen kasten vanuit een leegstaande woning in Gassel; diefstal van een aanhangwagen in Ravenstein; diefstal van een tractor in Linden; en zes maal diefstal van brandstof in o.a. Vianen, Balgoij en Grave.

Er is inmiddels een dossier opgemaakt tegen de verdachten en dat is ingediend bij het openbaar ministerie.

Meer nieuws

09 okt. | 07:39
Oost-Nederland - Komend jaar opnieuw actiedag Echt Niet Vandaag
03 okt. | 14:50
Herveld/Valburg - Dodelijk ongeval bij knooppunt Valburg
02 okt. | 22:00
Oosterbeek - Gezocht - Oplichting door nepagenten Hilhorstweg Oosterbeek
02 okt. | 22:00
Twello - Gezocht - Openlijk geweld Burgemeester van der Feltzweg Twello
02 okt. | 22:00
Rijssen - Gezocht - Tanken zonder betalen Markeloseweg Rijssen
02 okt. | 22:00
Putten - Gezocht - Inbraak bij bedrijf Tolweg Putten
Bekijk alle artikelen uit Noord-oost Gelderland Bekijk alle artikelen uit Gelderland-zuid Bekijk alle artikelen uit Gelderland-midden Bekijk alle artikelen uit Overijssel Alle nieuwsberichten