112Gelderland

Grote controleactie 'Blauwe avond'

Culemborg - De politie heeft vrijdagavond samen met diverse partners een grote controleactie gehouden die gericht was op het vergroten van (verkeers)veiligheid en de aanpak van fraude en criminaliteit, zoals woninginbraken. Op de Triosingel was een centrale controlelocatie ingericht, maar de controles vonden verspreid in en rond Culemborg plaats. De politie is tevreden over de samenwerking met partners als Belastingdienst en Douane en kijkt terug op een geslaagde actie.

Motorrijders zorgden voor de aanvoer van te controleren voertuigen naar de Triosingel. Daar namen politiemensen van het team Verkeershandhaving eerst een blaastest af. Daarna volgde verdere controle, bijvoorbeeld door de Belastingdienst op openstaande belastingschulden. Ook werd gelet op technische gebreken van voertuigen of verkeersgedragingen, zoals rijden zonder gordel.In auto's werd gekeken of er inbrekerswerktuig in lag. Na afloop van de controle kregen bestuurders een folder uitgereikt met preventietips tegen woninginbraak. Dit was in het kader van het 'donkere dagen offensief'. Veel motorrijders waren lokaal bekend en letten vooral ook op hen ambtshalve bekende personen en/of voertuigen. Waar nodig zijn gegevens vastgelegd. Rond Culemborg vonden op drie plaatsensnelheidscontroles plaats.   Twee personen zijn aangehouden. En verdachte had meerdere steekwapens bij zich, de ander was eenpersoon die landelijk werd gezocht. 44 auto's zijn door de Belastingdienst gecontroleerd, 13 daarvan direct inbeslaggenomen. De Douane heeft 6 keer gecontroleerd op rode diesel. Er zijn drie vorderingen gedaan (BPM). Ook bromfietsbestuurders zijn gecontroleerd, 17 om precies te zijn. In 6 gevallen bleek de constructiesnelheid opgevoerd, daarvoor zijn bekeuringen geschreven. Vier bromfietsen werden inbeslaggenomen.

In totaal werkten bijna 300 bestuurders mee aan een, overigens verplichte,blaastest. En persoonhad teveel alcohol op en kon vervolgens mee naar de alcoholbus voor een ademanalyse. Ook die pakte niet goed uit en tegen deovertreder is proces-verbaalopgemaakt. Voor de gelegenheid was een BOB-promotieteam aanwezig om bestuurders die niet gedronken hadden te belonen met een klein presentje.

Overige controleresultaten ter vergroting van de verkeersveiligheid: - 25 verbalen voor diverse verkeersovertredingen, waaronder niet kunnen tonen van rijbewijs, defecte of onjuiste verlichting,niet dragen gordel - 90 verbalen voor overschrijding maximum snelheid

Meer nieuws

09 okt. | 07:39
Oost-Nederland - Komend jaar opnieuw actiedag Echt Niet Vandaag
03 okt. | 14:50
Herveld/Valburg - Dodelijk ongeval bij knooppunt Valburg
02 okt. | 22:00
Oosterbeek - Gezocht - Oplichting door nepagenten Hilhorstweg Oosterbeek
02 okt. | 22:00
Twello - Gezocht - Openlijk geweld Burgemeester van der Feltzweg Twello
02 okt. | 22:00
Rijssen - Gezocht - Tanken zonder betalen Markeloseweg Rijssen
02 okt. | 22:00
Putten - Gezocht - Inbraak bij bedrijf Tolweg Putten
Bekijk alle artikelen uit Noord-oost Gelderland Bekijk alle artikelen uit Gelderland-zuid Bekijk alle artikelen uit Gelderland-midden Bekijk alle artikelen uit Overijssel Alle nieuwsberichten