112Gelderland

Wageningen - Hagenaar (27) vast voor bankhelpdeskfraude; ruim drie ton buitgemaakt

Dinsdag 9 november weet het Cybercrimeteam Oost- Nederland in samenwerking met het basisteam Veluwe Vallei -Zuid een aanhouding te verrichten van een 27- jarige man uit Den Haag die verdacht wordt van bankhelpfraudedesk. Hij wordt op dit moment verdacht van betrokkenheid bij een zaak in Wageningen, Sassenheim en Helmond. De verdachte zit op dit moment vast en wordt later voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Maandenlang onderzoek

Het Cybercrimeteam Oost- Nederland werkte de afgelopen maanden nauw samen met het basisteam Veluwe Vallei- Zuid. Het onderzoek kwam aan het rollen nadat een slachtoffer (39) aangifte deed van bankhelpfraudedesk. Het slachtoffer ontving op 3 maart een e-mail met daarin een betaallink. Echter, deze betaallink bleek een phishingmail te zijn. Het slachtoffer werd niet veel later gebeld door een nepbankmedewerkermet het verhaal dat er een verdachte transactie te zien was op haar rekening. De nepbankmedewerker vertelde het slachtoffer dat de bankpas opgehaald werd om te zorgen dat het geld veilig gesteld werd. De totale schade bedroeg 2650,-. Een dag later, op donderdag 4 maart maakte een nepbankmedewerker gebruik van een andere werkwijze, maar waar wel zon 1150,- werd afgeschreven door middel van bankhelpfraudedesk. Het slachtoffer (65) uit Helmond werd gebeld met de mededeling dat er nieuw rekeningnummer moest komen en dat er ook een nieuwe pincode bedacht moest worden. Diezelfde avond stond er nog een andere medewerker van de bank aan de deur om de bankpas op te halen. De volgende dag werd het slachtoffer verwacht voor een afspraak bij de bank om alle nieuwe gegevens te ontvangen. Die afspraak kwam er echter nooit. Het slachtoffer zag later op de avond dat er al 1180,- was afgeschreven zonder dat dit bekend was bij het slachtoffer.  

Nog eens ruim 280.000,- buitgemaakt

Door gedegen onderzoek kan de aangehouden verdachte ook worden gekoppeld aan een soortgelijke zaak in Wageningen. Daar is een echtpaar (55 en 60 jaar) eind mei op vrijwel identieke wijze slachtoffer geworden van bankhelpdeskfraude. Ditmaal was het geen e-mail die verstuurd werd naar de slachtoffers, maar een sms waarin een link stond die leidde naar een veilige omgeving. Uiteindelijk bleek deze veilige omgeving een manier te zijn om via een omweg geld over te maken naar andere rekeningen. De verdachte deed zich wederom voor als bankmedewerker en vroeg het slachtoffer om goedkeuring, zodat de bankmedewerker kon meekijken op de computer van het slachtoffer. In het computerscherm verscheen een helpscherm waardoor de handelingen die de verdachte verrichte niet zichtbaar waren voor het slachtoffer. Totale schade bij deze slachtoffers: ruim 280.000.  

Bankhelpdeskfraude (spoofing)

Het is een klassiek voorbeeld van zogenoemde bankhelpdeskfraude, ook wel spoofing. Een oplichter belt meestal anoniem of met een vals nummer. Door een truc kan het op het scherm van de telefoon lijken alsof de bank belt. Vervolgens vertelt de oplichter, de nepbankmedewerker, dat er iets mis is met de bankrekening. Soms weten ze veel details over het slachtoffer door datalekken of phishing dat voorafgaand heeft plaatsgevonden.

Impactvol

Dit soort zaken maken enorme impact op slachtoffers. De gevolgen kunnen niet alleen financile problemen met zich meebrengen, maar ook op emotioneel vlak krijgen slachtoffers een klap te verwerken. De politie benadrukt het belang van bewustwording en vraagt (klein)kinderen in gesprek te gaan met (groot)ouders over verschillende vormen van fraude. Toch slachtoffer geworden Doe dan altijd aangifte. Dat loont, zoals ook in deze zaken. Enkele tips: Twijfelt u of u een oplichter aan de telefoon hebt Ook bij lichte twijfel: verbreek de verbinding direct. Zoek zelf het juiste telefoonnummer van de bank. Dan kunt u de bank terugbellen en vragen of het klopt wat u is verteld en wat u werd gevraagd te doen. U kunt ook altijd uw bankkantoor bezoeken en uw ervaring delen. Deel nooit uw pin- en/of inlogcodes. Geef ook nooit uw bankpas af, ook niet wanneer deze doormidden is geknipt. De chip werkt dan nog waardoor oplichters geld kunnen pinnen. Installeer geen software anders dan de normale bankieren-app. Alles over bankhelpdeskfraude is te vinden op deze, speciale pagina van de politie.

/ / SvD/ MvS

Meer nieuws

03 okt. | 14:50
Herveld/Valburg - Dodelijk ongeval bij knooppunt Valburg
02 okt. | 22:00
Twello - Gezocht - Openlijk geweld Burgemeester van der Feltzweg Twello
02 okt. | 22:00
Rijssen - Gezocht - Tanken zonder betalen Markeloseweg Rijssen
02 okt. | 22:00
Putten - Gezocht - Inbraak bij bedrijf Tolweg Putten
02 okt. | 22:00
Hardenberg, Wierden - Gezocht - Inbraakpogingen Hardenberg en Wierden
02 okt. | 08:56
Belt-Schutsloot - Nepagenten gearresteerd
Bekijk alle artikelen uit Noord-oost Gelderland Bekijk alle artikelen uit Gelderland-zuid Bekijk alle artikelen uit Gelderland-midden Bekijk alle artikelen uit Overijssel Alle nieuwsberichten