112Gelderland

Apeldoorn - Gebiedsverbod voor notoire autokraker

Een bij de politie bekende autokraker heeft afgelopen weekend een gebiedsverbod uitgereikt gekregen voor drie parkeerplaatsen in het buitengebied van de gemeente Apeldoorn. Het is de eerste keer in Oost-Nederland dat een gemeente en de politie dit middel toepassen bij een inbreker.

De autokraker, een 55-jarige man uit Arnhem, heeft in tientallen jaren tijd een lange lijst antecedenten opgebouwd, vooral op het gebied van diefstal. Alhoewel de politie erin slaagde de man op 22 juli op heterdaad te betrappen en aan te houden na een autokraak op het Engelanderholt (bij begraafplaats Heidehof), is het over het algemeen heel lastig voor de politie om autokrakers op heterdaad te betrappen. Dat leidt ertoe dat de politie de man wel regelmatig signaleert en controleert in het buitengebied, maar in veel gevallen niet meer kan doen dan dat. Zijn aanwezigheid in het gebied is op zichzelf niet strafbaar.Nu de man een gebiedsverbod opgelegd heeft gekregen, is zijn aanwezigheid op drie parkeerplaatsen binnenkort al strafbaar en reden voor aanhouding. Het gaat om twee parkeerplaatsen bij recreatiegebieden (aan de Aardhuisweg en aan de Hoog Buurloseweg), en n parkeerplaats bij een begraafplaats (Heidehof), aan de Engelanderholt. Het gebiedsverbod is opgelegd door de burgemeester van Apeldoorn en de aankondiging hiervan is afgelopen weekend persoonlijk aan de man overhandigd door de politie. De man heeft nog wel de mogelijkheid bezwaar aan te tekenen. Als deze procedure is afgerond gaat het gebiedsverbod in, voor de duur van drie maanden. Daarna is er gelegenheid om het verbod te verlengen. Aanleiding voor deze maatregel is het stijgend aantal autokraken op parkeerplaatsen in het buitengebied. Vaak gaat het dan om afgelegen en rustige parkeerplaatsen met weinig getuigen en toezicht. In heel 2015 vonden 27 autokraken plaats in het buitengebied van Apeldoorn, dit jaar staat de teller al op 37. 

n van de parkeerplaatsen waar het gebiedsverbod voor geldt is de parkeerplaats bij begraafplaats Heidehof. Op deze locatie kan het op bepaalde tijden juist wl druk zijn in verband met een afscheidsdienst, maar als de dienst eenmaal gaande is slaan autokrakers regelmatig ook hier hun slag. Ook bevindt de parkeerplaats zich dicht bij uitvalswegen, een pluspunt voor inbrekers. Voor mensen die na een bezoek aan een begraafplaats of na een afscheidsdienst constateren dat hun auto opengebroken is, is de impact uiteraard des te groter.

Wilt u meer lezen over wat u zelf kunt doen om de kans dat uw auto opengebroken wordt te verkleinen, lees dan hier verder.  Het allerbelangrijkste advies blijft, niks erin is niks eruit! Laat dus nooit tassen met waardevolle spullen achter in uw auto, ook niet in de kofferbak. 

Meer nieuws

03 okt. | 14:50
Herveld/Valburg - Dodelijk ongeval bij knooppunt Valburg
02 okt. | 22:00
Oosterbeek - Gezocht - Oplichting door nepagenten Hilhorstweg Oosterbeek
02 okt. | 22:00
Twello - Gezocht - Openlijk geweld Burgemeester van der Feltzweg Twello
02 okt. | 22:00
Rijssen - Gezocht - Tanken zonder betalen Markeloseweg Rijssen
02 okt. | 22:00
Putten - Gezocht - Inbraak bij bedrijf Tolweg Putten
02 okt. | 22:00
Hardenberg, Wierden - Gezocht - Inbraakpogingen Hardenberg en Wierden
Bekijk alle artikelen uit Noord-oost Gelderland Bekijk alle artikelen uit Gelderland-zuid Bekijk alle artikelen uit Gelderland-midden Bekijk alle artikelen uit Overijssel Alle nieuwsberichten