112Gelderland

Apeldoorn - Witte voetjes actie gericht op schuren en garages

Donderdagmiddag 2 april heeft de politie in de Apeldoornse wijk Kerschoten een zogenaamde witte voetjes actie gehouden, specifiek gericht op niet goed afgesloten schuren, garages en tuinhuisjes. Reden voor de actie is een toename van het aantal inbraken en insluipingen in schuren, in heel Apeldoorn.

In ongeveer twee uur tijd (tussen 14.30 en 16.30 uur) hebben agenten in burger bij enkele tientallen woningen flyers in de vorm van een voetafdruk neergelegd achter schuur- en garagedeuren die niet afgesloten waren. In die schuren en garages stonden en lagen de nodige fietsen, elektrische fietsen en gereedschappen.

Wat wel opviel is dat er absoluut sprake was van sociale controle in Kerschoten. De vreemden werden een paar keer aangesproken en een buurtbewoner heeft zelfs 112 gebeld in verband met onbekende personen die rond een huis liepen. Met dit soort meldingen is de politie heel erg blij, menig inbreker wordt op deze manier op heterdaad aangehouden!

Buurtbewoners reageerden heel positief op de actie van de politie en gaven aan geen idee te hebben dat er schuurinbraken en -insluipingen plaatsvonden in hun wijk.

De politie, gemeenten en burgers hebben de laatste jaren veel genvesteerd in de bestrijding van woninginbraken. Dat is gelukt; de stijging van het aantal woninginbraken is een halt toegeroepen en afgelopen jaren is weer sprake van een lichte daling van het aantal woninginbraken in Apeldoorn.

Helaas signaleert de politie wel dat het aantal insluipingen en inbraken in schuren, garages en tuinhuisjes flink stijgt. In 2014 vonden er 332 insluipingen en inbraken in schuren en garages plaats in de gemeente Apeldoorn, tegenover 258 in 2013. Dat is een stijging van bijna 30%. Een voor de hand liggende verklaring is dat inbrekers en insluipers die op een goed afgesloten woning stuiten, hun toevlucht zoeken tot schuren en garages, op zoek naar waardevolle spullen.

Belangrijkste tip is uiteraard om schuren, tuinhuisjes en garages ook goed af te sluiten. Heeft u (nog) geen goed slot, zet fietsen dan op slot en bij elektrische fietsen kunt u de accu van de fiets halen om deze veel minder aantrekkelijk te maken om te stelen.

En heel belangrijk: ziet u onbekende mensen aan (schuur)deuren voelen in tuinen of bij garageboxen in uw buurt, bel direct 112! Dit nummer is er voor alle heterdaadsituaties, dus ook voor een inbraak of insluiping.

Meer nieuws

03 okt. | 14:50
Herveld/Valburg - Dodelijk ongeval bij knooppunt Valburg
02 okt. | 22:00
Oosterbeek - Gezocht - Oplichting door nepagenten Hilhorstweg Oosterbeek
02 okt. | 22:00
Twello - Gezocht - Openlijk geweld Burgemeester van der Feltzweg Twello
02 okt. | 22:00
Rijssen - Gezocht - Tanken zonder betalen Markeloseweg Rijssen
02 okt. | 22:00
Putten - Gezocht - Inbraak bij bedrijf Tolweg Putten
02 okt. | 22:00
Hardenberg, Wierden - Gezocht - Inbraakpogingen Hardenberg en Wierden
Bekijk alle artikelen uit Noord-oost Gelderland Bekijk alle artikelen uit Gelderland-zuid Bekijk alle artikelen uit Gelderland-midden Bekijk alle artikelen uit Overijssel Alle nieuwsberichten