112Gelderland

Oost-Nederland - Zeventien inbraken opgelost dankzij DNA-hits

De politie Oost-Nederland heeft in februari zeventien inbraken opgelost dankzij DNA-hits. Er konden drie verdachten aangehouden worden dankzij onderzoek door woninginbrakenteams van de politie.

In januari werd een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden, die dankzij een DNA-match in beeld kwam. De man wordt verdacht van twaalf inbraken. Deze inbraken werden in het najaar van 2011 gepleegd in Apeldoorn, Wezep, Zwolle, Lelystad, Kampen, Zaandam, Schagen, Haarlem, Alkmaar en Heerhugowaard. Daarbij werden vooral laptops, tablets, sieraden en geld gestolen.

Verder heeft de verdachte vermoedelijk ingebroken in een vakantiehuisje in Wezep en verbleef hij daar enige tijd, aangezien een deel van zijn buit daar is teruggevonden. De verdachte kwam in beeld omdat zijn DNA herkend werd in Luxemburg. Dankzij een internationaal aanhoudingsbevel kon hij kort daarna in Oostenrijk aangehouden worden en overgedragen aan de politie in Nederland.

De politie Oost-Nederland heeft meerdere woninginbrakenteams die er in gespecialiseerd zijn om inbrekers op te sporen. Waar mogelijk worden sporen, die inbrekers achterlaten, veiliggesteld. Dat we iemand na bijna vier jaar voor zon reeks inbraken kunnen aanhouden is wel bijzonder. Dit laat zien hoe belangrijk het is dat we sporen veiligstellen en in dit geval zelfs internationaal uitwisselen, aldus groepschef Jan Hensen van het woninginbrakenteam.

Op 3 februari werd een 41-jarige man uit Arnhem aangehouden nadat zijn DNA overeen bleek te komen met DNA dat na verschillende inbraken was aangetroffen. Deze man wordt verdacht van vijf inbraken in Arnhem, Doetinchem en Wageningen, tussen 2011 en 2013. Op 5 februari werd een 44-jarige mede-verdachte uit Arnhem aangehouden.

De daders hadden het bij die inbraken op drie plekken gemunt op de autos van de slachtoffers, in een ander geval werden een iPad en geld gestolen. In n geval in Arnhem bleef het bij een poging, omdat de inbrekers overlopen werden door de bewoners van het huis.

Naar alle verdachten zal verder onderzoek worden ingesteld.

(/)

Meer nieuws

03 okt. | 14:50
Herveld/Valburg - Dodelijk ongeval bij knooppunt Valburg
02 okt. | 22:00
Oosterbeek - Gezocht - Oplichting door nepagenten Hilhorstweg Oosterbeek
02 okt. | 22:00
Twello - Gezocht - Openlijk geweld Burgemeester van der Feltzweg Twello
02 okt. | 22:00
Rijssen - Gezocht - Tanken zonder betalen Markeloseweg Rijssen
02 okt. | 22:00
Putten - Gezocht - Inbraak bij bedrijf Tolweg Putten
02 okt. | 22:00
Hardenberg, Wierden - Gezocht - Inbraakpogingen Hardenberg en Wierden
Bekijk alle artikelen uit Noord-oost Gelderland Bekijk alle artikelen uit Gelderland-zuid Bekijk alle artikelen uit Gelderland-midden Bekijk alle artikelen uit Overijssel Alle nieuwsberichten