112Gelderland

Oost-Nederland - Burgers in het Zonnetje in Twente en Gelderland

Na district IJsselland was het deze week de beurt aan de politiedistricten Twente, Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden om hun burgers in het zonnetje te zetten. De bijeenkomsten vonden plaatsen in de trainingcentra in Borne en Elst. Daar werden de burgers door de politieleiding bedankt voor hun hulp bij uiteenlopende incidenten met bloemen, een cadeau en een rondleiding in het trainingscentrum. De politieleiding hecht veel waarde aan dit initiatief om burgers te bedanken die de politie hebben geholpen bij hun werkzaamheden. Niet alleen omdat veiligheid een zaak van ons allemaal is, maar zeker ook omdat het bijdraagt aan een goede relatie met de burger. Omgekeerd werd het kijkje in de keuken bij de politie bijzonder gewaardeerd door de burgers.

In Twente zette districtschef Janny Knol dinsdagavond 4 november tien burgers in het zonnetje. Zij stond stil bij het feit dat politiewerk zonder hulp van burgers bijna onmogelijk is. "Samen alert zijn op veiligheid om samen criminaliteit te voorkomen."

Heldendaden

Inbreker op heterdaad In februari betrapte een inwoner van Rijssen een inbreker op heterdaad. Hij heeft de verdachte achtervolgd waardoor deze enige tijd later kon worden aangehouden. Inbreker op heterdaad In december vorig jaar was een inwoner van Wierden getuige van een woninginbraak. Hij achtervolgde de verdachten die na een achtervolging en worsteling konden worden aangehouden. Fietsendieven Een inwoner van Enschede zag in mei dat drie personen bezig waren met het inladen van fietsen in een busje in het centrum van Enschede. Hij schakelde de politie in die even later de verdachten kon aanhouden. Auto-inbraak Een inwoner van Oldenzaal werd in april wakker van geluiden buiten. Vanwege recente inbraken was hij extra alert. Hij is naar buiten gegaan en trof een onbekende persoon in een auto aan. Deze persoon kon worden aangehouden voor meerdere auto-inbraken. Reanimatie In mei trof een voorbijgangster in Hengelo een man aan die onwel was geworden. Zonder te aarzelen is ze begonnen met reanimeren. De man kon uiteindelijk met hartslag naar het ziekenhuis worden vervoerd. Betrokken burger in diverse situaties In Enschede is een bewoner in het zonnetje gezet voor diverse keren dat hij hulp verleende! Zo heeft hij een wisseltruc bij een oudere dame voorkomen door er letterlijk tussen te springen. Aan de hand van het kenteken konden de daders worden staande gehouden. Verder heeft de burger gereanimeerd bij een onwelwording en daarmee het leven gered van het slachtoffer. Tot slot heeft hij de wijkagent geattendeerd op een vermoedelijk schennispleger in de wijk. Al met al een heel betrokken burger! Assistentie bij verkeersongeval In juli vond een ongeluk plaats op de A35 bij Hengelo waarbij de inzittenden letsel opliepen. Een mede weggebruiker heeft de slachtoffers gestabiliseerd en de hulpdiensten gewaarschuwd. Fietsendief Een inwoner van Oldenzaal zag in september dat zijn fiets van achter zijn huis werd weggenomen. Hij is achter de verdachte aangegaan en heeft hem te pakken kunnen krijgen en aan de politie overgedragen. Winkeldiefstal In augustus was een man getuige van een winkeldiefstal in Enschede. Hij sprak de verdachte aan en ondanks bedreiging en mishandeling gaf hij niet op en kon de politie de verdachte aanhouden. Woninginbraak Een inwoner van Enschede heeft op basis van beschrijving van buurtbewoners, gezocht naar de verdachte van een woninginbraak. Hij trof deze aan en heeft hem, ondanks dat hij werd bedreigd, vastgehouden in afwachting van de komst van de politie.

Eveneens op dinsdagavond 4 november werden in het trainingscentrum in Elst acht burgers in het zonnetje gezet door districtschef Lute Nieuwerth.

Heldendaden

Assistentie auto ongeluk Op de A15 nabij Rumpt vond in juli een ernstig verkeersongeval plaats waarbij de bestuurder van een personenauto bekneld kwam te zitten. Omstanders zijn begonnen met reanimeren en wisten het slachtoffer uit het voertuig te krijgen. Overval In juli zag een echtpaar in Nijmegen dat een man zich verdacht gedroeg. Ze zijn hem achtervolgd waarop de verdachte probeerde te vluchten. Ondanks een schermutseling wist de man de verdachte staande te houden en over te dragen aan de politie. Verdachte bleek zojuist een winkeloverval te hebben gepleegd. Onwelwording In Groesbeek was in september een man onwel geworden tijdens het fietsen. Omstanders hebben een stadsbus laten stoppen om passagiers te vragen te reanimeren. In afwachting van een ambulance is daarmee begonnen en is het slachtoffer overgebracht naar ziekenhuis Woensdagavond 5 november werden in het district Gelderland-Midden tien burgers in het zonnetje gezet door districtschef Ton Lith.

Heldendaden

Verkeersongeval met letsel en reanimatie In juli is een (bejaarde) automobilist een (droge) sloot ingereden. Omstanders vermoedden dat het slachtoffer onwel was geworden, haalden hem uit de auto en begonnen met reanimeren tot de hulpinstanties er waren. Verkeersongeval In Elst raakte in juli een auto te water. Een man die in de buurt aan het werk was met zijn graafmachine, heeft de melding gedaan. Ook heeft hij met zijn graafmachine geholpen het voertuig uit de sloot te takelen. Verkeersongeval In Ressen vond in augustus een zeer ernstige aanrijding plaats. Een omstander wist te voorkomen dat de gelekte benzine zou ontbranden, door de accu uit de auto te verwijderen. Whatsapp tegen woninginbraken Een inwoner uit Ede is verantwoordelijk voor het beheren van een whatsapp groep tegen woninginbraken in heel Ede. Hij is daarbij zeer vernieuwend geweest en ging bovendien de boer op met het systeem. Tactisch allemaal erg belangrijk voor de politie, zonder deze inbreng zou de politie niet zo succesvol kunnen zijn. Reanimatie In oktober vond in Arnhem een reanimatie plaats van een kind in Burgers Zoo. Ondanks de enorme ontsteltenis die uitbrak, is een viertal burgers begonnen met reanimeren en het inzetten van een AED. Uiteindelijk is het kind met hartslag naar het ziekenhuis gebracht.

Als laatste in de rij vindt volgende week in het politiedistrict Noord- en Oost-Gelderland een bijeenkomst Burgers in het Zonnetje plaats en wel in het trainingscentrum in Zutphen. Daarmee zijn in alle districten van eenheid Oost-Nederland burgers in het zonnetje gezet. Omdat de politie het belangrijk vindt om haar burgers te bedanken voor hun bijdrage aan de veiligheid en leefbaarheid in Oost-Nederland, worden ook volgende jaar weer bijeenkomsten gehouden in het voor- en najaar.

Meer nieuws

03 okt. | 14:50
Herveld/Valburg - Dodelijk ongeval bij knooppunt Valburg
02 okt. | 22:00
Oosterbeek - Gezocht - Oplichting door nepagenten Hilhorstweg Oosterbeek
02 okt. | 22:00
Twello - Gezocht - Openlijk geweld Burgemeester van der Feltzweg Twello
02 okt. | 22:00
Rijssen - Gezocht - Tanken zonder betalen Markeloseweg Rijssen
02 okt. | 22:00
Putten - Gezocht - Inbraak bij bedrijf Tolweg Putten
02 okt. | 22:00
Hardenberg, Wierden - Gezocht - Inbraakpogingen Hardenberg en Wierden
Bekijk alle artikelen uit Noord-oost Gelderland Bekijk alle artikelen uit Gelderland-zuid Bekijk alle artikelen uit Gelderland-midden Bekijk alle artikelen uit Overijssel Alle nieuwsberichten